Het Patellofemorale Pijn Syndroom (PFPS) bij hardlopers

Een grotere valgisering van de knie bij hardlopers zou kunnen leiden tot het PFPS. Het abducerend moment van de geleverde spierkracht op de knie, zou bij een meer gevalgiseerde knie namelijk groter moeten zijn. Dit zou dan leiden tot een toename van de druk op het laterale facet van de patella met als gevolg pijn aan de ventrale zijde van de knie. In de literatuur wordt voor de maat van valgisering de q-angle gehanteerd. Om deze te bepalen worden 2 lijnen in het frontale vlak vastgelegd. De eerste lijn loopt van de spina iliaca anterior superior naar het midden van de patella. De tweede lijn loopt van het midden van de patella naar de tuberositas tibiae. Hoe groter de hoek tussen de 2 lijnen is, des te meer valgisering van de knie. Als rekening wordt gehouden met de reactie kracht van de ondergrond tijdens de steunfase van het hardlopen blijkt echter dat een grotere Q-angle juist een kleiner abducerend moment op het knie gewricht geeft. Dus dan ontstaat er juist minder druk op het laterale facte van de patella.

Wat is uw idee hierbij? En welke behandeling stelt u in bij het PFPS?

Sang-Kyoon Park, Darren J. Stefanyshyn Greater Q angle may not be a risk factor of Patellofemoral Pain Syndrome; Clinical Biomechanics (26 (2011) 392-396)

Dit onderwerp wordt besproken tijdens de AXCEN snijzaalcursus “Bekken en onderste extremiteiten: hardloopblessures en functionele anatomie“, 16 november 2011, UMC Utrecht.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s