Doorlopend leren wordt belemmerd door tijd

Doorlopend leren wordt belemmerd door tijd“, zo staat er te lezen in de Fysiopraxis van maart 2011. Nederlandse fysiotherapeuten geven aan het belang in te zien van evidence based handelen en de daaraan gekoppelde noodzaak om de vakliteratuur bij te houden. Grootste probleem daarbij blijkt echter de factor tijd.

Jeroen van Bree en Michel Dückers onderzochten onder 117 collega’s (gemiddelde leeftijd 34 jaar) d.m.v. een vragenlijst hoe vaak men maandelijks vakliteratuur raadpleegt, welke bronnen hiervoor gebruikt worden en welk belang men hecht aan het bijhouden van vakliteratuur. Verder onderzochten zij aspecten als het vindgemak, de kwaliteit en de toepasbaarheid van publicaties. Ook werd o.a. gevraagd naar de redenen waarom men er niet aan toekomt om vakliteratuur bij te houden.

Uit de ingevulde vragenlijsten bleek o.a. het volgende:

 • 77% van de ondervraagden raadpleegt vaktijdschiften;
 • Ruim de helft leest de Fysiopraxis en ca. 1/3 raadpleegt het NTvF;
 • Slechts 6% resp. 3% volgt de tijdschriften Manual Therapy en Physical Therapy en andere (internationale) tijdschriften worden niet genoemd;
 • 94% is het ermee eens dat het bijhouden van literatuur essentieel is, maar slechts 45% is (zeer) tevreden in welke mate dit gebeurt;
 • 63% vindt dat het beter zou moeten worden bijgehouden.

Over de belemmeringen in het bijhouden van de vakkennis, valt het volgende te melden:

 • 30% ziet door de bomen (=veelheid aan publicaties) het bos niet, 22% geeft aan te betreuren geen abonnement te hebben en 16% weet niet waar te zoeken;
 • 70% geeft te kennen geen tijd te hebben!

Maar liefst 91% van de ondervraagden (108 van de 117) geeft aan een oplossing te zien in een zgn. “centraal informatieportaal”, waarin fysiotherapeutisch relevante vakkennis worden samengebracht, gefilterd en geordend. In hapklare brokken op het bordje van de fysiotherapeut. En dan het liefst zo, dat de praktische toepasbaarheid helder is.

Het artikel sluit af met het volgende citaat:

“Het is een gemiste kans als een oplossing om onderzoeksbevindingen sneller toegankelijk te maken niet gepaard gaat met aanknopingspunten ter ondersteuning van de implementatie.”

In dit licht bekeken, lijkt de lancering van de Axen App for Physiotherapists ‘als geroepen’ te komen. Immers, de Axcen-app biedt:

 • De nieuwste abstracts uit, naast Physical Therapy en Manual Therapy, maar liefst 13 andere internationale, aan fysiotherapie geliëerde, peer reviewed journals;
 • Praktische toepasbaarheid van nieuwe vakkennis wordt besproken in ons cursusoverzicht en onze presentaties;
 • Onze nieuwste blogartikelen, waarin de meest recente wetenschappelijke feiten worden besproken vanuit het fysiotherapeutisch perspectief.

En tijd? Dat mag geen probleem meer zijn, want u kunt nu onderweg, op uw mobiel, de laatste nieuwtjes in uw vakgebied checken…in hapklare brokken!

Advertenties

3 reacties op ‘Doorlopend leren wordt belemmerd door tijd

 1. Heel nuttig voor mensen als ik die geen rss reader gebruiken. Een HD versie zou fraai zijn voor de iPad. Zit spine bij de 13 journals?

 2. @Ruud: Ik zou graag nog enkele vervolg-apps maken, meer gericht op de verschillende specialismen binnen de fysiotherapie. Ik zou graag input krijgen van kinderfysio’s, geriatriefysiotherapeuten etc. over de niet te missen journals.
  @Stefan: Spine is één van de tijdschriften die in de huidige app verwerkt zijn. Een iPad-versie gaat er op korte termijn niet komen helaas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s